zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów. Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęch erzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także profilaktycznie.

Miód Wielokwiatowy

Miód Rzepakowy

jest w stanie płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje, drobne kryształki mają smalcowatą konsystencję oraz białą lub kremową barwę. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Przyspiesza gojenie ran. W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.

Miód Spadziowy

wytwarzają pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. W sprzedaży spotykamy najczęściej miody ze spadzi iglastej i ze spadzi liściastej. Różnią się barwą, konsystencją, smakiem, aromatem i szybkością krystalizacji. Są to miody gęstsze od nektarowych i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka. Polecane są w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia. Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.

Miód Lipowy

w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny, czasem z lekką goryczką. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.

Miód Akacjowy

w stanie płynnym jest jasny. Odznacza się niską aktywnością antybiotyczną. Pomocny w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. Zalecany przy leczeniu nadkwasoty żołądka, zaburzeń przewodu pokarmowego i układu trawiennego. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń. Łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony, wyczerpany organizm. Zaleca się wypicie na 2 godziny przed snem szklanki naparu z melisy z łyżką miodu akacjowego. Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.

Miód Mniszkowy

(z kwiatu mniszka lekarskiego, popularnego mleczu kwitnącego na przełomie kwietnia i maja) ma jasnożółty kolor, krystalizuje szybko, nierównomiernie. Ma wysoką aktywność biologiczną (czy biotyczną). Polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.

Miód Wrzosowy

należy do najlepszych miodów nektarowych. Ma barwę brunatno-czerwoną. Krystalizuje dość szybko, przybierając galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.

Miód Gryczany

jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Bogaty w żelazo zalecany jest do spożycia przez kobiety w ciąży oraz dla osób z anemią. Sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.

Miód Faceliowy

jest jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak. Po krystalizacji staje się jasnokremowy, prawie biały. Zalecany jest przy przeziębieniach i nieżycie żołądka. Właściwości zdrowotne miodu faceliowego są liczne. Miód ten zaleca się nie tylko na przeziębienie i w celu wzmocnienia układu odpornościowego, osłabionego nadmiernym wysiłkiem intelektualnym, psychicznym i fizycznym, lecz także na choroby układu krążenia (niewydolność mięśnia sercowego, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, anemia), pokarmowego (nieżyt żołądka i dwunastnicy, wrzody, schorzenia wątroby, trzustki i woreczka żółciowego) i oddechowego (astma oskrzelowa). Miód z facelii działa też detoksykująco – z jego dobrodziejstwa powinny skorzystać osoby, które nie stronią od tytoniu czy alkoholu oraz nadmiaru kawy i herbaty. Działanie lecznicze miodu faceliowego jest szerokie, co przy jego innych zaletach sprawia, że jest to produkt pszczeli zdecydowanie warty uwagi.

Miód Malinowy

w stanie płynnym jest jasnożółty, a po skrystalizowaniu ma barwę żółtobiałą. Smak ma przyjemny i słodki, azapachem przypomina owoce maliny. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Stosuje się go w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka, jelit, niedokrwistości oraz prewencyjnie przy miażdżycy. Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca. Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.

Miód Nostrzykowy

o lekkim zapachu waniliowym ma jasny kolor, a po skrystalizowaniu staje się jeszcze jaśniejszy lub żółty. Zawiera kumarynę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi. Miód działa uspokajająco i nasennie. Zalecany przy nerwicy serca oraz przy innych schorzeniach serca i naczyń krwionośnych. Zapobiega degeneracjom mięśnia sercowego na tle miażdżycy oraz zakrzepowemu zapaleniu żył. Ma wpływ na zmniejszenie krzepliwości krwi, obniża ciśnienia krwi oraz wykazuje działanie przeciwkrzepliwe. Zaleca się go jako środek przeciwskurczowy w chorobie wieńcowej serca i zakrzepicy naczyń wieńcowych. Można polecić także przy bezsenności, migrenie, nerwobólach i zespole klimakterycznym.

Miód Nawłociowy

pojawił się sprzedaży nie tak dawno. Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej i zapaleniu jelit. Pomocny przy leczeniu grypy, kataru, przeziębień i biegunek. Jest lubiany przez dzieci.

Miód Koniczynowy

wytwarzają pszczoły z nektaru koniczyny białej i czerwonej. Jest aromatyczny, łagodny i ma kwaskowaty smak. Wstanie płynnym ma słomkowo-żołtą lub łososiową barwę. Krystalizuje powoli, przyjmując gęstą, drobnoziarnistą konsystencję. Działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwzapalnie i moczopędnie. Jest skuteczny przy zatrzymaniu moczu, w leczeniu biegunek, niedomagań przewodu pokarmowego, zapalenia oskrzeli i wyczerpania nerwowego. Dzięki dużej zawartości fruktozy polecany jest przy cukrzycy.

Miód Borówkowy

unikalny rzadki rodzaj miodu, doceniany ze względu na wyjątkowe walory smakowe. Przez niektórych uważany za najsmaczniejszy z miodów. Posiada ciekawe właściwości zdrowotne, m.in. poprawiające ostrość widzenia, szczególnie w nocy. Polecany dla osób, mających problemy ze wzrokiem. Zaliczany do miodów chroniących przed nowotworami oraz jest skuteczny w walce z chorobami serca i całego układu krwionośnego. Również wybitne walory detoksykujące organizm.

Miód Bławiatkowy

inaczej chabrowy jest niezwykle rzadkim miodem ciężkim do kupienia ze względu na brak pożytku składającego się wyłącznie z chabrów. Płynny miód ma kolor jasnobrązowy, jednak bardzo szybko krystalizuje. Posiada delikatny smak i zapach kwiatu, z którego powstał. W swoim składzie posiada dużą zawartość lizozymu, który ma silne działanie antybiotyczne. Hamuje rozwój pierwotniaków, grzybów i bakterii. Miód chabrowy wzmacnia układ odpornościowy człowieka i zwiększa odporność na zakażenia. Swoje właściwości moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, żółciopędne oraz przeciwkrwotoczne są zbawienne przy kamicy nerkowej czy zapaleniu pęcherza. Znakomicie radzi sobie także z takimi schorzeniami, jak: zakażenia grzybicze jamy ustnej czy infekcje gardła.

Miód Fasolowy

należy do perełek wśród miodów. Jest mało popularny choć zmienia się to stopniowo. W smaku jest niezbyt słodki, a nawet delikatnie kwaskowaty. Kolor zmienia się w zależności od jego konsystencji – w płynnej jest on słomkowy, a gdy się skrystalizuje, staje się kremowobiały. Charakteryzuje go także dość intensywny aromat przypominający zapach kwiatów fasoli. Miód fasolowy ma bardzo dobry wpływ na wiele narządów i układów w naszym organizmie i doskonale poprawia jego działanie. Należy go spożywać zarówno profilaktycznie, gdyż świetnie podnosi odporność i wzmacnia układ immunologiczny, jak również, gdy już dopadnie nas grypa lub przeziębienie. Wspomaga prace układu krwionośnego i pokarmowego (choroby żołądka lub jelit) i znacznie podnosi komfort trawienny.

Miód Kruszynowy

barwa ciemna złocista, do jasnej bursztynowej, w zależności od pory zbioru i stanu skupienia. Posiada bardzo specyficzny, łatwo rozpoznawalny, delikatny smak. Kruszyna ze względu na bogaty skład związków wspomaga leczenie układu pokarmowego, a szczególnie jest stosowana w przewlekłych zaparciach – pobudza perystaltykę jelit, a także wspomaga odchudzanie. Leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych, a także wrzody żołądka. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz pomaga hamować miażdżycę. Pobudza mózg i uspokaja układ nerwowy.